fbpx
loader image

Smöjen kalkbrott – kalkbad, havsbad och industridrömmar

Smöjen är en charmig och mångsidig plats på Gotlands östra kust med spektakulära kalkbrott och bad precis intill havet och har en unik industriell historia.
Promenera, Kultur, Historia, Bada i havet, Strand
3 timmar
5 mil

Ett besök på Smöjen är en unik upplevelse, ett område med vacker stenstrand och obruten horisont bortanför sträckor med orörd strandnatur som gjord för avkoppling och bad. Men kombinerat med en fascinerande industriell historia som skapat kristallklart vatten i flera kalkbrott, fallna industribyggnader och ett väldigt unikt landskap som för tankarna till öknen, eller kanske månen? Hela området är vacker på ett unikt sätt och erbjuder spektakulära vyer över Östersjön. Oavsett om man är intresserad av sol och bad, industrihistoria eller miljöupplevelser, så har Smöjen något att erbjuda, det gör det till ett måste-besök på Gotland.

Bad i kalkbrott och hav

Smöjen erbjuder fantastiska möjligheter till bad och lek. Här finns flera kalkbrott som lockar till bad i sötvatten och en stenstrand som fungerar för dig som hellre söker bräckt östersjövatten. Kalkbrottens höga klippor och djupa vatten gör det till en lekplats för unga vuxna och det klara vattnet är skyddat från vågor. Det är en spännande bad-destination där bad sker på egen risk.

Vacker industrihistoria

Smöjen har en rik industriell historia då området tidigare varit en central del i kalkindustrin på Gotland. Här låg också en viktig hamn för att skeppa kalk och andra produkter. Även om kalkindustrin har upphört helt så kan man fortfarande se spår av dess arv genom gamla kalkugnar och industriella byggnader som står kvar. Idag är den största industrin på området vindkraft vilket gör sig påminnt med ett rytmiskt susande vart du än befinner dig på området.

Med sin unika atmosfär och mångsidighet är det ett resmål som lockar både badgäster, historieentusiaster och industriälskare från när och fjärran. Det är en riktigt bra dagsutflykt när du bor här på Vidhave, men ta med matsäck eller planera in ett stopp på vägen. Här finns ingen service, toalett eller kiosk!

Dela med dig:

Leave A Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

On Key

Related Posts

Lokal produktion av sprit på Gotland

Boge bränneri – ett gårdsbränneri

Besök Boge bränneri på nordöstra Gotland. Ett charmigt sprit-bränneri där ni snabbt känner er som hemma. Möt en av ägarna och låt dem guida er genom bränneriet, dess produktion och historia.

Surflogiet – på stranden i Tofta

Surflogiet beach bar och restaurang är som uppstånden ur stranden. Här känner ni sanden mellan tårna och njuter av er strandmeny några meter från vågornas skvalp mot sandstranden.

Salthamn – festlokal och restaurang

Strax norr om Vidhave ligger Salthamn. Här finns en vacker miljö för att mötas, äta och arrangera fester för stora sällskap. Mat och mingel arrangeras både utomhus och inomhus. Festlokalen ligger vägg i vägg och anpassas gärna för alla typer av mässor eller fester.

Stelor gård och restaurang

På gården ligger köket och restaurang i stenhuset ifrån 1700-talet och jämte ligger den stora röda stora lada som är perfekt för bröllop, fest och event. Här och i den fantastiska trädgården finns en dynamisk, rolig och avslappnande plats där det är lätt att känna sig som hemma.

Loading...