fbpx
loader image

Raukarna på Gotland & Fårö

Under tiotusentals år har Gotlands raukar skapats av vinden och havets erosion av mjukare sten som omvälvt hårdare formationer. Det hör till ett besök på Gotland att se naturens egna konstverk.
Promenera, Kultur, Historia, Bada i havet, Strand
2-6 timmar
10-100 km

En av de många rekommendationerna vi gärna lämnar är att besöka minst en av våra raukar. I alla fall utöver den vi har precis på området. Som utflyktsmål så är de värda lite extra tid för att också se andra delar av Gotland och vår natur. Här är våra favoriter vad vi också gärna besöker när vi tagit oss dit.

Langhammars raukfält på Fårö

Bland våra mest nordliga raukar finns Langhammars raukfält på Fårö. Raukarna är överraskande stora och miljön efter kusten är enastående vacker. Vi rekommenderar gärna att ni tar vägen via Lauterhorn på vägen till eller från raukarna, då passerar ni även Digerhuvuds raukfält. 

Fårös nordvästra kust är både tillgänglig med bil och fantastiskt vacker. Bilvägen ligger mellan de låga, vindpinade martallarna och en varierad strandmark med gräs, låga klippor och kalkstensstränder. På vägen passerar du vackra fiskebyar och i Lautherhorn finns spännande badmöjlighet från brygga.

Jungfrun i Lickershamn

När du kommer in i Lickershamn så är den ensamma rauken Jungfrun bland det första du ser; En ståtlig rauk som upplevs balansera på klippkanten. Den ligger i Jungfruns naturreservat och du promenerar genom reservatet för att nå den. Reservatet har för övrigt mycket att erbjuda. Den vackra naturen, höga klipporna och stränder som känns nästan orörda är både vackra och tillgängliga.

Med bil tar det ca 20 minuter att ta sig hit från Vidhave. Förutom Jungfrun så finns också två mindre raukområden, delvis övervuxna med vacker murgröna och en strand för bad. Under sommarhalvåret finns en fiskbod och en liten restaurang som är perfekta för att fylla picknick-korgen eller för att äta på plats.

Folhammar i Ljugarn

På vår östra kust, strax norr om Ljugarn ligger Folhammars raukfält. Färden från Vidhave är ca 40 minuter men både raukarna och omgivningen gör det värt resan. Här kan man nästan se hur formationen fortfarande skapas med raukar som både står på behagligt avstånd från det eroderande vattnet, och de som fortfarande växer fram i vattenlinjen.

I och kring fältet finns fler promenadstigar och mitt bland stenarna även en grillplats. Du passerade Ljugarn på vägen hit, det är ett mysigt resmål att dröja sig kvar i en stund. De fina badstränderna lockar till bad redan tidigt på dagen med solen som ligger över havet och det finns många alternativ för mat eller fika.

Hoburgsgubben, där Gotland slutar

Längst söderut på Gotland, på Hoburgen (Gotlands södra udde) ligger Hoburgsgubben. Som många andra områden med raukar så har det fått sitt namn av den mest kända rauken och dess utseende. Resan hit är ganska lång. Men här väntar många saker att uppleva.

Geologiskt så liknar Hoburgen ett litet Gotland, med höga klippor i väster och stora fält som lutar försiktigt åt öster för att avslutas i en fin strandlinje. Längst klipporna finns fina utsikter och grottor att utforska och såklart raukarna. På motsatt sida finns ängarna, vacker strandmark och flera badmöjligheter att upptäcka. Här finns sparsamt med service men eftersom du passerar många orter på vägen till och från så behöver du inte packa mer än du vill.

Holmhällar, södra Gotland

Nästan längst söderut på vår ö finns Holmhällar. Det här är Gotlands största raukfält och mäter nära en kilometer mellan Skvalpvik i norr och fiskeläget Holm söderut. Området är naturskyddat och strax söderut finns den skyddade fågel-ön Heligholmen. 

Ett besök här kan också inkludera Hammarshage hällar som ligger på en udde bara några hundra meter norr om Holmhällar. Det är bara lite mindre, men har gott om spännande raukformationer värda att besöka. Mellan dessa två ligger badstranden Skvalpvik med fin sand och skyddad strand. Får ni riktig feeling så fortsätter ni ännu längre norrut, passerar Vändburgs båda hamnar och deras badstrand, och går ut på nästa udde. Då är ni på Grasård och Sallmundsudd. Här finns mycket vackra strandängar och promenadvänlig stenstrand som är spännande både för stora och små. Och fler Raukar såklart.

Upptäck och hitta rätt på vägen

Dela med dig:

Leave A Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

On Key

Related Posts

Fårö & Visby

Upptäck Visby och Fårö med oss – En drömhelg väntar på dig! Boka torsdag till söndag så ger vi dig grundkursen i Gotland 🙂

Raukarna på Gotland & Fårö

Under tiotusentals år har Gotlands raukar skapats av vinden och havets erosion av mjukare sten som omvälvt hårdare formationer. Det hör till ett besök på Gotland att se naturens egna konstverk.

Ljuvliga kyrkor nära Visby

Att Gotland har många historiska och vackra kyrkor känner du säker till. Vi har samla några mysiga kyrkor som du kanske inte visste om, men som ligger nära Visby. De är väl värda ett besök för att uppleva den gotländska kyrkoarkitekturen.

Västergarn fiskeläge & badstrand

Västergarns söta fiskeläge och sandstrand passar familjer med mindre barn perfekt. En nästan okänd strand och bad från betongpir kanske lockar. Också ett bra tillfälle att besöka restaurangen Stelor!

Loading...