fbpx
loader image

Ljuvliga kyrkor nära Visby

Att Gotland har många historiska och vackra kyrkor känner du säker till. Vi har samla några mysiga kyrkor som du kanske inte visste om, men som ligger nära Visby. De är väl värda ett besök för att uppleva den gotländska kyrkoarkitekturen.
Kultur, Historia
2 timmar
2 mil

De många kyrkorna på ön har varit centrala institutioner i utvecklingen av Gotlands många samhällen. De erbjöd andlig tröst, fungerade som sociala samlingsplatser, bidrog till utbildning, hade ekonomiskt och politiskt inflytande, samt spelade en viktig roll i bevarandet av kulturarvet. Kyrkorna fungerade inte bara som religiösa byggnader utan också som ett nav för samhällsutvecklingen på Gotland. Idag underhålls fortfarande nära 100 kyrkor, det blir ca en kyrka per 650 invånare.

Några minuter utanför Visby finns flera att besöka, ofta pittoreskt placerade i små samhällen med jordbruket och vacker natur som granne. Här har vi samlat några som vi själva tycker om. 

Akebäcks kyrka

Den medeltida kyrkan i Akebäck strax utanför Visby är uppförd på 1200 talet. Med romanska arkitekturen är den uppförd med enkla och robusta stenmurar. Det är vackert och ganska typisk för öns kyrkor från den här tiden. Om du tajmar ditt besök med öppettiderna så har du möjlighet att se kyrkans vackra målningar från senmedeltiden. Dessa kalkmålningar täcker både väggar och valv.  

Valls kyrka

Kyrkan i samhället Vall uppfördes på 1200 talet med den romanska arkitekturen, den kännetecknas av sitt höga torn som syns på långa avstånd. Kyrkogården har en rogivande minneslund och på insidan har takets bibliska motiv från medeltiden bevarats. År 2023 pågår en yttre renovering vilket begränsar de många kulturella och religiösa funktionerna som kyrkan annars normalt har. Utsidan är också mycket vacker och helt omgiven av bördig mark som brukas.

Dela med dig:

Leave A Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

On Key

Related Posts

Lokal produktion av sprit på Gotland

Boge bränneri – ett gårdsbränneri

Besök Boge bränneri på nordöstra Gotland. Ett charmigt sprit-bränneri där ni snabbt känner er som hemma. Möt en av ägarna och låt dem guida er genom bränneriet, dess produktion och historia.

Surflogiet – på stranden i Tofta

Surflogiet beach bar och restaurang är som uppstånden ur stranden. Här känner ni sanden mellan tårna och njuter av er strandmeny några meter från vågornas skvalp mot sandstranden.

Salthamn – festlokal och restaurang

Strax norr om Vidhave ligger Salthamn. Här finns en vacker miljö för att mötas, äta och arrangera fester för stora sällskap. Mat och mingel arrangeras både utomhus och inomhus. Festlokalen ligger vägg i vägg och anpassas gärna för alla typer av mässor eller fester.

Stelor gård och restaurang

På gården ligger köket och restaurang i stenhuset ifrån 1700-talet och jämte ligger den stora röda stora lada som är perfekt för bröllop, fest och event. Här och i den fantastiska trädgården finns en dynamisk, rolig och avslappnande plats där det är lätt att känna sig som hemma.

Loading...