fbpx

Ljuvliga kyrkor nära Visby

Att Gotland har många historiska och vackra kyrkor känner du säker till. Vi har samla några mysiga kyrkor som du kanske inte visste om, men som ligger nära Visby. De är väl värda ett besök för att uppleva den gotländska kyrkoarkitekturen.
Kultur, Historia
2 timmar
20 km

De många kyrkorna på ön har varit centrala institutioner i utvecklingen av Gotlands många samhällen. De erbjöd andlig tröst, fungerade som sociala samlingsplatser, bidrog till utbildning, hade ekonomiskt och politiskt inflytande, samt spelade en viktig roll i bevarandet av kulturarvet. Kyrkorna fungerade inte bara som religiösa byggnader utan också som ett nav för samhällsutvecklingen på Gotland. Idag underhålls fortfarande nära 100 kyrkor, det blir ca en kyrka per 650 invånare.

Några minuter utanför Visby finns flera att besöka, ofta pittoreskt placerade i små samhällen med jordbruket och vacker natur som granne. Här har vi samlat några som vi själva tycker om. 

Akebäcks kyrka

Den medeltida kyrkan i Akebäck strax utanför Visby är uppförd på 1200 talet. Med romanska arkitekturen är den uppförd med enkla och robusta stenmurar. Det är vackert och ganska typisk för öns kyrkor från den här tiden. Om du tajmar ditt besök med öppettiderna så har du möjlighet att se kyrkans vackra målningar från senmedeltiden. Dessa kalkmålningar täcker både väggar och valv.  

Valls kyrka

Kyrkan i samhället Vall uppfördes på 1200 talet med den romanska arkitekturen, den kännetecknas av sitt höga torn som syns på långa avstånd. Kyrkogården har en rogivande minneslund och på insidan har takets bibliska motiv från medeltiden bevarats. År 2023 pågår en yttre renovering vilket begränsar de många kulturella och religiösa funktionerna som kyrkan annars normalt har. Utsidan är också mycket vacker och helt omgiven av bördig mark som brukas.

Upptäck och hitta rätt på vägen

Dela med dig:

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

On Key

Related Posts

Ljuvliga kyrkor nära Visby

Att Gotland har många historiska och vackra kyrkor känner du säker till. Vi har samla några mysiga kyrkor som du kanske inte visste om, men som ligger nära Visby. De är väl värda ett besök för att uppleva den gotländska kyrkoarkitekturen.

Västergarn fiskeläge & badstrand

Västergarns söta fiskeläge och sandstrand passar familjer med mindre barn perfekt. En nästan okänd strand och bad från betongpir kanske lockar. Också ett bra tillfälle att besöka restaurangen Stelor!

Koviks udde & fiskeläge

Koviks udde med dess fiskeby, kapell och enastående vyer är ett måste för dig som gillar att utforska Gotländsk natur, kultur och strandängar.

Boka bord på Surflogiet

Tofta strand & Surflogiet

Tofta strand är Gotlands kanske mest kända strand. En ca 3km lång sandstrand där du som älskar ljus sand och blått hav kommer att trivas.

Lås med mobilen

Hos oss är du välkommen direkt in till ditt boende. Du checkar in online och får reda på ditt husnummer och kan ta dig direkt dit när du kommer. Du använder din mobil för att låsa och låsa upp dörren.

Loading...