fbpx
loader image

Koviks udde & fiskeläge

Koviks udde med dess fiskeby, kapell och enastående vyer är ett måste för dig som gillar att utforska Gotländsk natur, kultur och strandängar.
Promenera, Kultur, Historia, Bada i havet
3 timmar
3 mil

Mitt emellan Tofta och Klintehamn ligger natursköna Kovik med dess fiskeby, kapell och enastående vyer. Vi rekommenderar gärna att ni lägger extra tid för att utforska naturen på udden. Kanske vågar ni också er över landgången över vattnet och ut på de en av de yttre ”öarna”. På sommaren hålls området öppet av betande kor som ibland kan komma lite nära. De är bara nyfikna, inte farliga alls!

Det är skyltat där du svänger av, men på fel sida av vägen. Direkt efter du svängt av kör du över en färist och strax bortom finns parkering och en torrtoalett. Härifrån promenerar du. Ta gärna med en filt och picnic om du planerar åka hit en stilla dag. 

Sanda Koviks fiskeläge & fiskemuseum

På området ligger ett mysigt fiskeläge som i rådande tappning är uppfört kring 1930-talet men med en mycket längre historia än så. Det är troligt att fiske har utgått härifrån redan under vikingatiden. Vandra gärna in bland de gamla byggnaderna som idag också utgör ett fiskelägesmuseum. De ca 20 fiskebodarna har samlats från hela ön tillsammans med ett antal båtar och många fiskeföremål. 

Kapellet

Mitt på udden står ett minneskapell som uppfördes 1963. Den används gärna för en stilla stunds andakt när den inte är bokad för bröllop och andra funktioner. Byggnaden är väldigt typiskt byggd för Gotland med faltak (trätak) och murad stomme.

Drakjohan

Bara 100 meter söder om infarten till Kovik hittar du Drakjohans färgglada verksamhet. Här säljs drakar och vindsnurror i de flesta format och färger. Om du börjar ditt besök till Kovik här så kan du köpa med dig en drake ut på udden, det är en bra plats att flyga. Om du eller ditt sällskap har ett ugnt sinne så är det värt ett besök, om ni har tur så är Johan på plats och kan berätta hur han blev Sveriges internationella drak-expert av misstag 🙂 

Dela med dig:

Leave A Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

On Key

Related Posts

Lokal produktion av sprit på Gotland

Boge bränneri – ett gårdsbränneri

Besök Boge bränneri på nordöstra Gotland. Ett charmigt sprit-bränneri där ni snabbt känner er som hemma. Möt en av ägarna och låt dem guida er genom bränneriet, dess produktion och historia.

Surflogiet – på stranden i Tofta

Surflogiet beach bar och restaurang är som uppstånden ur stranden. Här känner ni sanden mellan tårna och njuter av er strandmeny några meter från vågornas skvalp mot sandstranden.

Salthamn – festlokal och restaurang

Strax norr om Vidhave ligger Salthamn. Här finns en vacker miljö för att mötas, äta och arrangera fester för stora sällskap. Mat och mingel arrangeras både utomhus och inomhus. Festlokalen ligger vägg i vägg och anpassas gärna för alla typer av mässor eller fester.

Stelor gård och restaurang

På gården ligger köket och restaurang i stenhuset ifrån 1700-talet och jämte ligger den stora röda stora lada som är perfekt för bröllop, fest och event. Här och i den fantastiska trädgården finns en dynamisk, rolig och avslappnande plats där det är lätt att känna sig som hemma.

Loading...