fbpx
loader image

Koviks udde & fiskeläge

Koviks udde med dess fiskeby, kapell och enastående vyer är ett måste för dig som gillar att utforska Gotländsk natur, kultur och strandängar.
Promenera, Kultur, Historia, Bada i havet
3 timmar
30 km

Mitt emellan Tofta och Klintehamn ligger natursköna Kovik med dess fiskeby, kapell och enastående vyer. Vi rekommenderar gärna att ni lägger extra tid för att utforska naturen på udden. Kanske vågar ni också er över landgången över vattnet och ut på de en av de yttre ”öarna”. På sommaren hålls området öppet av betande kor som ibland kan komma lite nära. De är bara nyfikna, inte farliga alls!

Det är skyltat där du svänger av, men på fel sida av vägen. Direkt efter du svängt av kör du över en färist och strax bortom finns parkering och en torrtoalett. Härifrån promenerar du. Ta gärna med en filt och picnic om du planerar åka hit en stilla dag. 

Sanda Koviks fiskeläge & fiskemuseum

På området ligger ett mysigt fiskeläge som i rådande tappning är uppfört kring 1930-talet men med en mycket längre historia än så. Det är troligt att fiske har utgått härifrån redan under vikingatiden. Vandra gärna in bland de gamla byggnaderna som idag också utgör ett fiskelägesmuseum. De ca 20 fiskebodarna har samlats från hela ön tillsammans med ett antal båtar och många fiskeföremål. 

Kapellet

Mitt på udden står ett minneskapell som uppfördes 1963. Den används gärna för en stilla stunds andakt när den inte är bokad för bröllop och andra funktioner. Byggnaden är väldigt typiskt byggd för Gotland med faltak (trätak) och murad stomme.

Drakjohan

Bara 100 meter söder om infarten till Kovik hittar du Drakjohans färgglada verksamhet. Här säljs drakar och vindsnurror i de flesta format och färger. Om du börjar ditt besök till Kovik här så kan du köpa med dig en drake ut på udden, det är en bra plats att flyga. Om du eller ditt sällskap har ett ugnt sinne så är det värt ett besök, om ni har tur så är Johan på plats och kan berätta hur han blev Sveriges internationella drak-expert av misstag 🙂 

Upptäck och hitta rätt på vägen

Dela med dig:

Leave A Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

On Key

Related Posts

Fårö & Visby

Upptäck Visby och Fårö med oss – En drömhelg väntar på dig! Boka torsdag till söndag så ger vi dig grundkursen i Gotland 🙂

Raukarna på Gotland & Fårö

Under tiotusentals år har Gotlands raukar skapats av vinden och havets erosion av mjukare sten som omvälvt hårdare formationer. Det hör till ett besök på Gotland att se naturens egna konstverk.

Ljuvliga kyrkor nära Visby

Att Gotland har många historiska och vackra kyrkor känner du säker till. Vi har samla några mysiga kyrkor som du kanske inte visste om, men som ligger nära Visby. De är väl värda ett besök för att uppleva den gotländska kyrkoarkitekturen.

Västergarn fiskeläge & badstrand

Västergarns söta fiskeläge och sandstrand passar familjer med mindre barn perfekt. En nästan okänd strand och bad från betongpir kanske lockar. Också ett bra tillfälle att besöka restaurangen Stelor!

Loading...